Ehhez a tipikusan télre való, lélek- és gyomormelengető finomsághoz némi türelem és munka szükségeltetik, de egyáltalán nem bántam meg, hogy kipróbáltam s picit tovább is gondoltam. Azóta is újra és újra el akarom készíteni.
Egytálételként remekül jóllakat egy négyszemélyes családot, de kétemberes fogásnak is kiváló, ha jól ki vagyunk rá éhezve.
Lássuk, mi kell bele:
(2-4 személyre)
1/2 kg Ella burgonya (főznivaló, nagyszerűen pürésíthető burgonyafajta)
22 dkg füstölt tofu
22 dkg kelkáposzta
2 szál póréhagyma
1 gerezd fokhagyma (lehet több is, ízlés szerint)
5 ek. olívaolaj
1 tk. tengeri só, 1/2 tk. frissen őrölt bors, csipet frissen reszelt szerecsendió.
Eszközszükséglet:
Vágódeszka, zöldségvágó kés, hámozókés, krumplinyomó, fokhagymanyomó, fűszer-reszelő, nagyobb keverőtál, 2 közepes méretű lábos; nagyobb, mélyebb peremű serpenyő (lehet öntöttvas is), serpenyőnél kicsit nagyobb tál vagy lapostányér / vagy üveg sütőedény [jénai tál] vagy kisebb-nagyobb piteforma.
Lépések:
(több lépést egymást átfedve is intézhetünk, úgy gyorsabban készülünk el,
ezért javasolt főzés előtt az összes lépést elolvasni, aztán nekifogni)
1Hámozzuk meg a krumplikat és vágjuk kisebb kockákra, majd sós vízben 10 percig főzzük puhára (villapróba). Leszűrjük, majd egy nagyobb tálban krumplinyomóval pürésítsük.
2Mialatt a krumplit főzzük, ezalatt a megtisztított, csíkokra vágott kelleveleket egy másik lábosban lévő forró vízben 5 percig előfőzzük (maradjon egy kicsit ropogós). Lecsöpögtetjük és a már elkészült krumplipüréhez keverjük.
3Egy mélyebb peremű, nagyobb serpenyőben megforrósított olajon üvegesre pároljuk a karikákra vágott póréhagymát és az átnyomott fokhagymát (a fokhagymát kicsivel később adjuk hozzá a párolódó póréhagymához, úgy nem keseredik meg). Majd szintén hozzákeverjük a krumplipüréhez.
4Belekeverjük a kis kockákra vágott tofut is, majd megszórjuk sóval, őrölt borssal és a reszelt szerecsendióval. Az egész masszát jól átkeverjük és beleforgatjuk abba a serpenyőbe, amelyben a póréhagymát pároltuk. Elsimítjuk benne a masszát, hogy szép egyenletesen érjen a pereméhez. Kis lángon 10 percig sütjük.
5A lepényt – egy nagyobb (serpenyőméretnek megfelelő, annál kicsit nagyobb) tányér, tál segítségével –, határozott mozdulattal megfordítjuk. További 7-10 perc alatt ezt a másik oldalát is megsütjük. Néha érdemes kicsikét megrázogatni a serpenyőt, néha megkukucskálni az alját (megemelni a massza szélét), mennyire pirult meg. Akkor jó, ha már kis pörkréteg van rajta. Majd rögvest tálalhatjuk is. Melegen finom!
TippAki nem szeret serpenyővel zsonglőrködni, megteheti (ahogy én is tettem most a képek szerint), hogy olajjal vagy margarinnal kikent sütőedény/ekbe simítja 2-3 cmnyi vastagon a masszát és előmelegített sütőben alsó + felső sütési programmal süti meg, kb. 200-180 Celsius fokon, kb. 10-15 percig.
(Innen próbáltam ki a receptet >> Jenny Stacey: A legjobb receptek – Burgonya, Vince Kiadó 2004. 194.p.)