Ez egy olyan marokkói recept, amellyel autentikus fűszerhez tudunk jutni. Azt gondolnánk, hogy ízesíteni csak szárított fűszerrel lehet, azonban ez a csodás, fermentált citrom erre bőven rácáfol. Héját/húsát – felaprítva/pürésítve – és levét is felhasználhatjuk halas, csirkés ételekhez, salátákhoz, tartalmas levesekhez, vegán pörköltekhez, kenőkékhez, de még desszertekhez is. Összeválogattam neked az alábbi recepteket, amelyekben a sós citromunk is felhasználhatjuk. A felsorolás linkeket tartalmaz!
- Csicseriborsó-leves
- Tagine csirke olajbogyóval és tartósított citrommal
- Tartósított citromos vinaigrette
- Sós-csípős tartósított citrom-szeletek (desszert)
- Fetasajtos, tartósított citromos mini pite
- Tartósított citrom-krém
- Tartósított citrom gremolata (öntet/szósz)
- Sült paprikasaláta tartósított citrommal, zöldhagymával és korianderrel
Nem kell drágán a boltban megvenni, egyszerűen mi magunk is el tudjuk készíteni.
Végy:
4 db kisebb méretű biocitromot (mindenképp kezeletlen héjúak legyenek, ilyenkor – karácsony tájt – van az idényük!),
6 db nagy, lédús citromot (ezeknek nem kell kezeletlen héjúaknak lenniük),
2-2 púpos evőkanál étkezési sót,
1-1 teáskanálnyi fűszereket ízlés szerint: egész fekete-piros-fehérbors, egész szegfűbors, egész kardamom, egész koriandermag, pár babérlevél is.
Lépések:
1Egy öblös csatos üveg aljába 2 evőkanál sót teszünk.
2Majd a biocitromokat négyfele bevágjuk háromnegyed részig.
3A bevágott részekbe sót szórunk és fűszereket,
4 és az így előkészített biocitromokat behelyezzük az üvegbe, egymásra pakolva.
5Ismét megszórjuk egy kis sóval és a maradék fűszert is beleszórjuk.
6Ezután a 6 citrom facsart levét csurgatjuk bele addig, míg el nem lepi a citromok tetejét.
7Lezárjuk és pár hétig szobahőmérsékleten tartjuk, ezalatt érdemes néhányszor az üveg tartalmát megforgatni, utána már rá lehet járni.
MEGJEGYZÉSEK:
- Mielőtt nekifogunk ennek elkészítéséhez, érdemes gumikesztyűt felvenni (a só és a citrom külön-külön és egyszerre is tud rendesen marni).
- A citrom meg fog puhulni, hűtés nélkül egy évig is eláll.