Ez egy olyan marokkói recept, amellyel autentikus fűszerhez tudunk jutni. Azt gondolnánk, hogy ízesíteni csak szárított fűszerrel lehet, azonban ez a csodás, fermentált citrom erre bőven rácáfol. Héját/húsát – felaprítva/pürésítve – és levét is felhasználhatjuk halas, csirkés ételekhez, salátákhoz, tartalmas levesekhez, vegán pörköltekhez, kenőkékhez, de még desszertekhez is. Összeválogattam neked az alábbi recepteket, amelyekben a sós citromunk is felhasználhatjuk. A felsorolás linkeket tartalmaz!

Nem kell drágán a boltban megvenni, egyszerűen mi magunk is el tudjuk készíteni.

Végy:

4 db kisebb méretű biocitromot (mindenképp kezeletlen héjúak legyenek, ilyenkor – karácsony tájt – van az idényük!),

6 db nagy, lédús citromot (ezeknek nem kell kezeletlen héjúaknak lenniük),

2-2 púpos evőkanál étkezési sót,

1-1 teáskanálnyi fűszereket ízlés szerint: egész fekete-piros-fehérbors, egész szegfűbors, egész kardamom, egész koriandermag, pár babérlevél is.

Lépések:

1Egy öblös csatos üveg aljába 2 evőkanál sót teszünk.

2Majd a biocitromokat négyfele bevágjuk háromnegyed részig.

3A bevágott részekbe sót szórunk és fűszereket,

4 és az így előkészített biocitromokat behelyezzük az üvegbe, egymásra pakolva.

5Ismét megszórjuk egy kis sóval és a maradék fűszert is beleszórjuk.

6Ezután a 6 citrom facsart levét csurgatjuk bele addig, míg el nem lepi a citromok tetejét.

7Lezárjuk és pár hétig szobahőmérsékleten tartjuk, ezalatt érdemes néhányszor az üveg tartalmát megforgatni, utána már rá lehet járni.

MEGJEGYZÉSEK:

  • Mielőtt nekifogunk ennek elkészítéséhez, érdemes gumikesztyűt felvenni (a só és a citrom külön-külön és egyszerre is tud rendesen marni).
  • A citrom meg fog puhulni, hűtés nélkül egy évig is eláll.