Ősszel, ha szereted a szőlőt, érdemes ezt az egyszerű receptet is kipróbálni. Egyszerűsége ellenére ínycsiklandozó és különleges az aromája!

Hozzávalók:

  • 1 kg szőlő (bármilyen fajta, de hibátlan állapotú és édes legyen)
  • 40 dkg barnacukor
  • 1-2 csapott kávéskanál őrölt fahéj
  • 1/2 citrom leve
  • 1 csomag dzsemfix (extra 2 in 1 oetker)

Elkészítése:

  • A szőlőt folyó víz alatt alaposan megmossuk, majd leszemezzük (csak jó állapotú szemeket válogassunk ide),
  • magas peremű fazékban botmixerrel pépesítjük.
  • Hozzáadjuk a barnacukrot és a fahéjat, valamint a citromlevet, jól elkeverjük és
  • felforraljuk, közben persze folyamatosan kevergessük, aztán a lángot közepesre véve még további 10 percet főzzük, végül a tűzről levéve hagyjuk langyosra hűlni.

  • Ezután egy sűrűbb szűrőn át a szőlőt átpasszírozzuk, jó alaposan, hogy minél több húst kapjunk, és lehetőleg csak a magok és a héjak maradjanak vissza.
  • A szőlőesszenciát visszatesszük a lábasba, abból merítünk egy merőkanálnyit egy kisebb tálba, amelybe kikeverjük a dzsemfixet.
  • Ezt a kikevert levet a szőlőléhez öntjük, felforraljuk az egészet, gyöngyözve 2-3 percet főzzük,
  • majd a sterilizált üvegekbe (kb. 12-14 kisüvegbe) elosztjuk, lezárjuk, fejre állítva másnap reggelig dunszt alatt hagyjuk.