Vegán, gluténmentes, egyszerű, de tartalmas és nagyszerűen energetizál. Diétázók számára kicsikét kockázatos falatok, mert annyira finomak, hogy nehéz nekik ellenállni. 😉 Hiába hogy nincs bennük hozzáadott cukor, attól még komoly kalóriatartalommal bírnak.

Ha vendégeket várunk, a golyóbisokat kis mignonpapír-tálkákban is tálalhatjuk, de tízórainak, útravalónak is csomagolhatjuk. Ezekkel a golyókkal könnyűszerrel üthetjük el az éhségünket és tölthetjük fel magunkat energiával jó hosszú időre.

Hozzávalók: (kb. 20-25 db golyó)

1-1 és ½ csésze aszalt datolya kimagozva

1/2 csésze kesudió

1/2 csésze pekándió

1/2 csésze kókuszreszelék

2 ek. szezámmag

1 ek. natúr mogyoróvaj

1 ek. tahini (= szezámpaszta, házilag én így készítem [fokhagyma, citromlé és só nélkül]: 3 csésze hántolt szezámmagot serpenyőben megpirítom és 3 ek. olívaolaj társaságában konyhai robotgéppel péppé aprítom, kissé hosszadalmas a művelet, sok szünetet kell beiktatni, hogy a konyhai robotgép motorja ne égjen ki. Hűtőben zárható fedelű üvegcsében pár hétig tárolhatjuk, különösen ha a paszta tetejét olajréteg fedi.)

2-4 ek. juharszirup

1/2 tk. konyhasó

1/2 tk. őrölt fahéj

Hogy készül?

Végy egy jó éleskésű konyhai robotgépet, aminek van tálkája (pl. turmixgép, tálkás aprítógép, tálkás botmixer). Ebbe a tálkába öntjük a datolyát, hozzá a kesudiót és a pekándiót, s apródarabosra dolgozzuk, kb. durva homok állagúra. Aztán jön a többi hozzávaló mind bele, alaposan összeaprítjuk-keverjük a géppel. Időnként tartsunk apró szüneteket, ilyenkor érdemes hosszúnyelű kanálkával a tálka tartalmát átforgatni, megkönnyítendő a gép munkáját. Akkor jó a pép, ha kellően ragacsos és össze tud állni a golyóvá formázáskor. Ha kissé száraz és nem áll össze, csurgass bele egy kevés vizet vagy juharszirupot, s jól forgasd át. Ha túl pépes, akkor további magvakat (szezámmagot, kókuszreszeléket vagy bármit ízlés szerint) adj hozzá.
A masszából teáskanálnyit vegyünk a tenyerünkbe és formázzuk golyóvá. Addig tegyünk így, míg el nem fogy a massza. Ennek végeztével vegyünk elő egy olyan tárolódobozt,  amelybe egymás mellé és nem egymásra pakolhatjuk a golyókat. Lezárjuk a dobozt, majd 1 órára hűtőbe tesszük, hogy az ízek szépen összeérjenek, aztán fogyaszthatjuk. Hűtőben pár hétig biztosan eláll.
A golyókat fedett edényben tartva fagyasztani is lehet, s a megfelelő alkalomra elővehetjük azokat.
Hamar el fognak fogyni, ez garantált! 😀