Bizony ezt is lehet hús nélkül elkészíteni! Közeleg a húsvét, ilyenkor szokás szerint húsvéthoz illő, böjt utáni húsos, tojásos recepteket is keresünk magunknak. Vannak, akik ragaszkodnak a hagyományos fogásokhoz, mások meg – mint ahogy én is – inkább a saját fejük után mennek, s kipróbálnak nem szokványos, de alkalomhoz illő recepteket is. Nagy kedvencem a stefánia vagdalt, gyakorta szerepel nagycsaládi ebédek főétkeként, most a húsmentes verziójára voltam kiváncsi. Szerintem elég jól “koppintja” az eredeti recept ízeit. 😉

Hozzávalók:

1 fej finomra aprított hagyma

2 gerezd pürésített fokhagyma

3 ek olívaolaj

1 db zsemle

növényi tej a zsemle áztatásához (pl. cukor nélküli rizstej)

6 db tojás

400 g darált húshelyettesítő (pl. Creaveg, Next level)

1 tk őrölt kömény

1 tk pirospaprika

só, frissen őrölt feketebors

növényi vaj vagy olívaolaj a forma kikenéséhez

3-4 szelet teljes kiőrlésű gabonából készült kétszersült mozsárban morzsásra törve (kb. 80 g)

Tegyük meg az előkészületeket:

  • Főzzünk meg 3 db tojást keményre, ehhez kicsivel több mint 12 perc kell a forrástól számítva, majd azokat a héjuktól szabadítsuk meg.

  • Annyi növényi tejbe (példámnál maradva cukor nélküli rizstejbe) tegyük a zsemlét áztatni, amennyi épp ellepi. Addig áztassuk, míg péppé nem puhul, aztán fogjuk két kezünkbe a zsemlét és szorosan préseljük ki belőle a tejet.
  • Mozsárban törjük össze alaposan a kétszersülteket, az így kapott morzsát egy külön kis tálkába tegyük.
  • Kenjük ki vajjal vagy olívaolajjal a hosszúkás sütőtálat, ez lehet akár őzgerincforma is (nálam szilikonforma állt rendelkezésre).
  • Aprítsuk össze a hagymát jó apróra, a fokhagymát meg pürésítsük (ehhez egy aranyos kis tálkát használtam, aminek recés alja van, nagyon szeretem).

Majd így készítsük el:

A hagymát és a fokhagymát egy kevés olajon megdinszteljük.
Nagyobb tálkában alaposan összekeverjük az alábbi hozzávalókat: darált húshelyettesítő, dinsztelt hagyma és fokhagymapüré, zsemlepép, őrölt fűszerkömény, pirospaprika, só, frissen őrölt feketebors, 2 db nyers tojás.
A kikent sütőformába szórunk annyi morzsát, amennyit a vaj vagy olívaolaj fel tud fogni.
A masszát a formába simítjuk háromnegyed részig, hogy aztán a főtt tojásokat el tudjuk helyezni a masszába félig belesüllyesztve, majd a tojásokra további, egynegyed masszát simítunk. A massza tetejét megkenjük tojásfehérjével, majd arra morzsát szórunk. Aki teheti, darált diót vagy mandulát is szórhat a tetejére.
Aztán betesszük a sütőbe sütni, 180 C fokon kb. egy órára, szépen pirul meg majd a teteje.
Krumplipürével és savanyú uborkával nagyon finom! Jó étvágyat!