Bizony ezt is lehet hús nélkül elkészíteni! Közeleg a húsvét, ilyenkor szokás szerint húsvéthoz illő, böjt utáni húsos, tojásos recepteket is keresünk magunknak. Vannak, akik ragaszkodnak a hagyományos fogásokhoz, mások meg – mint ahogy én is – inkább a saját fejük után mennek, s kipróbálnak nem szokványos, de alkalomhoz illő recepteket is. Nagy kedvencem a stefánia vagdalt, gyakorta szerepel nagycsaládi ebédek főétkeként, most a húsmentes verziójára voltam kiváncsi. Szerintem elég jól “koppintja” az eredeti recept ízeit. 😉
Hozzávalók:
1 fej finomra aprított hagyma
2 gerezd pürésített fokhagyma
3 ek olívaolaj
1 db zsemle
növényi tej a zsemle áztatásához (pl. cukor nélküli rizstej)
6 db tojás
400 g darált húshelyettesítő (pl. Creaveg, Next level)
1 tk őrölt kömény
1 tk pirospaprika
só, frissen őrölt feketebors
növényi vaj vagy olívaolaj a forma kikenéséhez
3-4 szelet teljes kiőrlésű gabonából készült kétszersült mozsárban morzsásra törve (kb. 80 g)
Tegyük meg az előkészületeket:
Főzzünk meg 3 db tojást keményre, ehhez kicsivel több mint 12 perc kell a forrástól számítva, majd azokat a héjuktól szabadítsuk meg.
- Annyi növényi tejbe (példámnál maradva cukor nélküli rizstejbe) tegyük a zsemlét áztatni, amennyi épp ellepi. Addig áztassuk, míg péppé nem puhul, aztán fogjuk két kezünkbe a zsemlét és szorosan préseljük ki belőle a tejet.
- Mozsárban törjük össze alaposan a kétszersülteket, az így kapott morzsát egy külön kis tálkába tegyük.
- Kenjük ki vajjal vagy olívaolajjal a hosszúkás sütőtálat, ez lehet akár őzgerincforma is (nálam szilikonforma állt rendelkezésre).
- Aprítsuk össze a hagymát jó apróra, a fokhagymát meg pürésítsük (ehhez egy aranyos kis tálkát használtam, aminek recés alja van, nagyon szeretem).
Majd így készítsük el:
A hagymát és a fokhagymát egy kevés olajon megdinszteljük.
Nagyobb tálkában alaposan összekeverjük az alábbi hozzávalókat: darált húshelyettesítő, dinsztelt hagyma és fokhagymapüré, zsemlepép, őrölt fűszerkömény, pirospaprika, só, frissen őrölt feketebors, 2 db nyers tojás.
A kikent sütőformába szórunk annyi morzsát, amennyit a vaj vagy olívaolaj fel tud fogni.
A masszát a formába simítjuk háromnegyed részig, hogy aztán a főtt tojásokat el tudjuk helyezni a masszába félig belesüllyesztve, majd a tojásokra további, egynegyed masszát simítunk. A massza tetejét megkenjük tojásfehérjével, majd arra morzsát szórunk. Aki teheti, darált diót vagy mandulát is szórhat a tetejére.
Aztán betesszük a sütőbe sütni, 180 C fokon kb. egy órára, szépen pirul meg majd a teteje.
Krumplipürével és savanyú uborkával nagyon finom! Jó étvágyat!