Benne vagyunk már rendesen az őszben, egy kis mártogatóst-kenőkét készítettem a napokban, nagyon jól illik chipsekhez, pirítósokhoz is. Bekészíthetjük indiánnyári vagy kissé hűvös, de napos kerti partihoz vagy esős napokra a bekuckózáshoz. Nagyon egészséges, télre felkészítő, tartalmas “nasi” a benne rejlő növényi eredetű omega-3-nak, E-vitaminnak és folsavnak köszönhetően. Nem mellékesen növényi eredetű fehérjetartalommal is bír, igazán vétek nem kipróbálni és megszeretni. A friss koriandert kissé megosztó fűszernek ismerhetjük, de a recept nagy eséllyel inkább a pozitívumait fogja nekünk feltárni.

Hozzávalók

(2-4 személyre)

4 közepes sárgarépa, megmosva és félbe vágva

2 ek. olívaolaj

1 tk. curry por

½ csésze nyers vöröslencse, szűrővel folyó vízben alaposan átöblítve

2 csésze szűrt víz

¼ csésze dióbél (én pekándiót használtam fel)

¼ csésze friss korianderlevél, kemény szárak eltávolítva, és még pár levél a díszítéshez

2 ek. tahini

2 tk. friss citromlé

1 gerezd fokhagyma pürésre reszelve

¾ tk. őrölt koriander

¾ tk. finom szemű tengeri só, és még a sárgarépa fűszerezéséhez

½ tk. őrölt kömény

⅛ tk. cayenne -i bors

Frissen őrölt feketebors

Apróra vágott petrezselyem a díszítéshez

Elkészítése:

  • Melegítsük elő a sütőt 200 C fokra. Egy nagy tepsit béleljünk ki sütőpapírral.
  • A sárgarépákat belehelyezzük, meglocsoljuk 1 ek. olívaolajjal, megfűszerezzük curryporral, tengeri sóval és fekete borssal.
  • Addig sütjük, kb. 25-30 percig, amíg aranybarna nem lesz és a villapróbával már puhának találjuk.
  • Amíg sül a sárgarépa, egy közepes méretű serpenyőbe öntsük bele az átöblített vörös lencsét, hozzá a kimért vizet is, majd nagy lángon kezdjük el kevergetni. Forraljuk fel, majd csökkentsük a hőt, és fedő nélkül pároljuk kb. 10-15 percig, míg meg nem puhul. Főzés közben néha kevergessük meg, hogy ne égjen le. Amint kész lett, szűrjük le.
  • A diót egy serpenyőben kevergetve-rázogatva pirítsuk meg közepes lángon 5-7 percig.
  • Vegyük elő a konyhai turmixgépet, egy közepes méretű mély tálkába tegyük bele a sült sárgarépát, a maradék 1 ek. olívaolajat és a főtt lencsét, majd a fűszereket-ízesítőket: az őrölt koriandert, tahinit, citromlevet, fokhagymát, friss koriandert, ¾ tk. tengeri sót, köményt, cayenne -i borsot és ízlés szerint a feketeborsot is. Péppé dolgozzuk a hozzávalókat. Hozzáadjuk a pirított diót és addig aprítjuk, hogy csak kis apró diódarabkák maradjanak utána a pépben. Kóstoljuk meg, és ízlés szerint még fűszerezhetjük tengeri sóval és őrölt feketeborssal.
  • Kanalazzuk a mártogatóst kis tálkákba, tetejét díszítsük friss korianderrel, petrezselyemmel. Tálalhatjuk chipsekkel, sós kekszekkel, friss zöldségekkel vagy meleg pita kenyérrel, pirítóssal.