Benne vagyunk már rendesen az őszben, egy kis mártogatóst-kenőkét készítettem a napokban, nagyon jól illik chipsekhez, pirítósokhoz is. Bekészíthetjük indiánnyári vagy kissé hűvös, de napos kerti partihoz vagy esős napokra a bekuckózáshoz. Nagyon egészséges, télre felkészítő, tartalmas “nasi” a benne rejlő növényi eredetű omega-3-nak, E-vitaminnak és folsavnak köszönhetően. Nem mellékesen növényi eredetű fehérjetartalommal is bír, igazán vétek nem kipróbálni és megszeretni. A friss koriandert kissé megosztó fűszernek ismerhetjük, de a recept nagy eséllyel inkább a pozitívumait fogja nekünk feltárni.
Hozzávalók
(2-4 személyre)
4 közepes sárgarépa, megmosva és félbe vágva
2 ek. olívaolaj
1 tk. curry por
½ csésze nyers vöröslencse, szűrővel folyó vízben alaposan átöblítve
2 csésze szűrt víz
¼ csésze dióbél (én pekándiót használtam fel)
¼ csésze friss korianderlevél, kemény szárak eltávolítva, és még pár levél a díszítéshez
2 ek. tahini
2 tk. friss citromlé
1 gerezd fokhagyma pürésre reszelve
¾ tk. őrölt koriander
¾ tk. finom szemű tengeri só, és még a sárgarépa fűszerezéséhez
½ tk. őrölt kömény
⅛ tk. cayenne -i bors
Frissen őrölt feketebors
Apróra vágott petrezselyem a díszítéshez
Elkészítése:
- Melegítsük elő a sütőt 200 C fokra. Egy nagy tepsit béleljünk ki sütőpapírral.
- A sárgarépákat belehelyezzük, meglocsoljuk 1 ek. olívaolajjal, megfűszerezzük curryporral, tengeri sóval és fekete borssal.
- Addig sütjük, kb. 25-30 percig, amíg aranybarna nem lesz és a villapróbával már puhának találjuk.
- Amíg sül a sárgarépa, egy közepes méretű serpenyőbe öntsük bele az átöblített vörös lencsét, hozzá a kimért vizet is, majd nagy lángon kezdjük el kevergetni. Forraljuk fel, majd csökkentsük a hőt, és fedő nélkül pároljuk kb. 10-15 percig, míg meg nem puhul. Főzés közben néha kevergessük meg, hogy ne égjen le. Amint kész lett, szűrjük le.
- A diót egy serpenyőben kevergetve-rázogatva pirítsuk meg közepes lángon 5-7 percig.
- Vegyük elő a konyhai turmixgépet, egy közepes méretű mély tálkába tegyük bele a sült sárgarépát, a maradék 1 ek. olívaolajat és a főtt lencsét, majd a fűszereket-ízesítőket: az őrölt koriandert, tahinit, citromlevet, fokhagymát, friss koriandert, ¾ tk. tengeri sót, köményt, cayenne -i borsot és ízlés szerint a feketeborsot is. Péppé dolgozzuk a hozzávalókat. Hozzáadjuk a pirított diót és addig aprítjuk, hogy csak kis apró diódarabkák maradjanak utána a pépben. Kóstoljuk meg, és ízlés szerint még fűszerezhetjük tengeri sóval és őrölt feketeborssal.
- Kanalazzuk a mártogatóst kis tálkákba, tetejét díszítsük friss korianderrel, petrezselyemmel. Tálalhatjuk chipsekkel, sós kekszekkel, friss zöldségekkel vagy meleg pita kenyérrel, pirítóssal.